Blog

7 Tips to survive the Glitter Crash

7 March 2020

The glitter crash is the burlesque term for the dip you can feel after performing or attending a burlesque show or festival. Here are a few things that help me survive the Glitter Crash!

Performing is just a very intensive activity. Most often I get into a state of hyperfocus and get a rush of energy, which lasts until hours after my show. Unfortunately, it often comes with a slight downer some days later.
When I find myself in a slight crash after some glittery days I do the following things that really help me.

  1. Excise

It always helps me to do something to get my heart racing. I like to go to the gym to train with my trainer Robbert Miedema or follow yoga or Pilates class. A very low-intensity training that I love is yin yoga.

  1. Meditate

I meditate daily around 30 till 45 minutes. When I feel a little down I go for an even longer mediation.

  1. Sleep

When I do a lot of shows my sleeping pattern is completely off. It’s very important to get enough sleep during my free days.

  1. See friends

I tend to isolate myself a bit on days I don’t have to perform. During a show night, I’m surrounded by sometimes familiar but mostly all new people. So on days off I often stay at home to recharge. But I actually feel much better if I go out for dinner or have a drink with a friend.

  1. Eat healthy

During show days it’s difficult for me to eat enough and eat healthy. I’m not allowed to eat a lot of things, like gluten and cow milk. Which makes it difficult to eat out. When I’m at home I always cook a healthy meal for myself with a lot of vegetables. And I skip most processed products containing sugar, like chocolate and sodas.

  1. Be kind to myself

It doesn’t work to get irritated by yourself when you already feel a bit down. A very relaxing thought to have is that I sometimes just need a little time, patience and self care to feel better.

  1. See art (museum theatre)

It’s very nice to see beautiful paintings, fascinating pictures or a glorifying opera when you feel a little uninspired yourself. Go out and explore

De glitter crash is een bekend fenomeen in de Burlesque wereld. Een avond vol spanning, spotlichten en applaus geeft een ontzettende kick. Helaas komt het vaak met een lichte domper in de daaropvolgende dagen. Lees hier hoe ik daarmee om ga!

Al vroeg merkte ik dat een avond optreden veel impact heeft op mijn gemoedstoestand. Ongelukkige gedachten poppen op in je hoofd. Allereerst stond ik niet stil bij het idee dat het door het optreden kwam, maar een collega legde het me uit. Dit is de glitter crash. Niet alleen performers hebben last van deze dip, ook als publiek kan het je overkomen!

Veel steun putte ik uit het vinden van een therapeut toen ik het echt even niet meer trok. Zij heeft me geleerd hoe om te gaan met negatieve gedachtes en ik zie nu in dat ze eigenlijk altijd vervliegen.

Deze dingen helpen mij heel erg als ik een Glitter Crash heb:

– Breng je hartslag omhoog
Het helpt mij altijd om iets te doen om mijn hart te laten kloppen. Zo kom je misschien wel het dichts bij de extase van een performance. Samen met mijn trainer Robbert Miedema doe ik kracht en balans training. Bekijk hier een trainings video die ik met hem heb gemaakt.  Soms doe ik een yoga of pilates les. En om mijn spieren op te rekken doe ik graag aan yin yoga.

– Zet je gedachten in perspectief
Met mediteren ben ik begonnen om mijn gedachten in wat perspectief te zetten. Niets alle gedachte zijn echt, maar jou eigen invulling en angsten. Dagelijks doe ik het 20 minuten maar als ik me echt slecht voel doe ik langere sessies van een uur.

– Rust goed uit
Mijn shows kunnen tot laat duren en als ik dan ook nog terug moet rijden is mijn slaapritme helemaal van de baan. Daarom is het belangrijk voor mij om wat extra uurtjes te pakken als ik vrij ben. Een middagdutje heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.

– Begeef je onder vrienden
Tijdens een showavond ben ik voortdurend omringd door mensen. Soms met bekenden, maar vaak ook nieuwe gezichten. Het kost me veel energie om met al die prikkelingen en mensen om te gaan dus op vrije dagen blijf ik thuis om op te laden. Maar eigenlijk voel ik me nog beter als ik wat ga eten of drinken met vrienden, gewoon een lekker rustig avondje.

– Eet gezond
Soms is het moeilijk om genoeg en gezond te eten als ik optreed. Maar thuis kook ik gezond met veel groenten en gebruik zo min mogelijk verwerkte producten. Lekker met eten bezig zijn help mij ook me beter te voelen.

– Zoek kunst op
Mooie schilderijen, fascinerende foto’s en ophemelende opera stukken. Niks gaat boven kunst als je jezelf wat ongeïnspireerd voelt.