Blog

7 Tips om de Glitter Crash te overwinnen

7 maart 2020

De glitter crash is een bekend fenomeen in de Burlesque wereld. Een avond vol spanning, spotlichten en applaus geeft een ontzettende kick. Helaas komt het vaak met een lichte domper in de daaropvolgende dagen. Lees hier hoe ik daarmee om ga!

Al vroeg merkte ik dat een avond optreden veel impact heeft op mijn gemoedstoestand. Ongelukkige gedachten poppen op in je hoofd. Allereerst stond ik niet stil bij het idee dat het door het optreden kwam, maar een collega legde het me uit. Dit is de glitter crash. Niet alleen performers hebben last van deze dip, ook als publiek kan het je overkomen!

Veel steun putte ik uit het vinden van een therapeut toen ik het echt even niet meer trok. Zij heeft me geleerd hoe om te gaan met negatieve gedachtes en ik zie nu in dat ze eigenlijk altijd vervliegen.

Deze dingen helpen mij heel erg als ik een Glitter Crash heb:

– Breng je hartslag omhoog
Het helpt mij altijd om iets te doen om mijn hart te laten kloppen. Zo kom je misschien wel het dichts bij de extase van een performance. Samen met mijn trainer Robbert Miedema doe ik kracht en balans training. Bekijk hier een trainings video die ik met hem heb gemaakt.  Soms doe ik een yoga of pilates les. En om mijn spieren op te rekken doe ik graag aan yin yoga.

– Zet je gedachten in perspectief
Met mediteren ben ik begonnen om mijn gedachten in wat perspectief te zetten. Niets alle gedachte zijn echt, maar jou eigen invulling en angsten. Dagelijks doe ik het 20 minuten maar als ik me echt slecht voel doe ik langere sessies van een uur.

– Rust goed uit
Mijn shows kunnen tot laat duren en als ik dan ook nog terug moet rijden is mijn slaapritme helemaal van de baan. Daarom is het belangrijk voor mij om wat extra uurtjes te pakken als ik vrij ben. Een middagdutje heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.

– Begeef je onder vrienden
Tijdens een showavond ben ik voortdurend omringd door mensen. Soms met bekenden, maar vaak ook nieuwe gezichten. Het kost me veel energie om met al die prikkelingen en mensen om te gaan dus op vrije dagen blijf ik thuis om op te laden. Maar eigenlijk voel ik me nog beter als ik wat ga eten of drinken met vrienden, gewoon een lekker rustig avondje.

– Eet gezond
Soms is het moeilijk om genoeg en gezond te eten als ik optreed. Maar thuis kook ik gezond met veel groenten en gebruik zo min mogelijk verwerkte producten. Lekker met eten bezig zijn help mij ook me beter te voelen.

– Zoek kunst op
Mooie schilderijen, fascinerende foto’s en ophemelende opera stukken. Niks gaat boven kunst als je jezelf wat ongeïnspireerd voelt.