Blog

Wat is Burlesque dansen?

4 mei 2021

Burlesque is een dans waarin het vieren van vrouwelijkheid centraal staat. In deze dans ontdoet de burlesque danseres zich langzaam en stijlvol van haar kostuum met nadruk op de tease.

 

De geschiedenis van Burlesque

Burlesque hoe we het nu kennen met de prachtige danseressen, showgirls en de striptease werd populair in de roaring 20’s en bleef tot de jaren 50’s erg populair Amerika met burlesque sterren zoals Josephine Baker, Sally Rand en Gypsy Rose Lee. Maar de term burlesque is eigenlijk nog veel ouder en wordt in Engeland al sinds de 17de eeuw gebruikt in de literatuur en als theater term. Het woord Burlesque komt van het Italiaanse woord burla, dat eigenlijk grap betekent. In de begin dagen werd burlesque gekenmerkt door de overdreven karikaturen, parodie en travestieten. Het was in die tijd theater voor het volk.

 

Wat is burlesque dansen?
Lydia Thompson

Burlesque vierde hoogtij in de jaren 1860 tot 1940. De Britse Lydia Thompson introduceert het in America in 1868, na een zeer succesvolle dans en acteer carrière waarbij ze door heel Europa en in Rusland optreedt vertrekt ze naar Amerika. Haar show bevat humor, parodie, zang, dans en de sterke vrouw staat centraal. Echt een voorloper was ze dus! Begin 1900 gedurende de roaring ontwikkelt burlesque zich tot de vorm die we nu kennen. Hier krijgt het meer de vorm van een variété show met showgirls en danseressen in prachtige kostuums. Deze vorm is nu nog steeds de meest bekende wereldwijd. Hierbij worden komische acts afgewisseld met striptease.

 

Geschiedenis van burlesque
Gypsy Rose Lee rechts op de foto

Burlesque in deze tijd 

Burlesque heeft een rijke geschiedenis en nu weer helemaal terug. In de Jaren 90 maakt het een comeback. Deze stroming wordt ook wel neo-burlesque genoemd. De meeste bekende burlesque danseres sindsdien is Dita von Teese.  Op dit moment zijn er over de hele wereld Burlesque Festivals en treden burlesque artiesten overal op. Het heeft een groot deel ingenomen in het nachtleven, maar is ook te zien tijdens dinershows, in een cocktailbar, maar ook in films, series en reclames. 

Wat is burlesque?
Dita von Teese

Het verschil tussen strippen en burlesque 

Zowel bij burlesque als bij strippen wordt de kleding uitgetrokken tijdens het optreden. Maar de intentie, energie en vooral de kostuums zijn totaal anders. Bij burlesque gaat het over de tease en het vieren en bevrijden van het vrouwelijk lichaam, niet alles laten zien maar juist nog een laagje van een prachtig kostuum aanhouden, of bedekt door grote veren waaiers. Terwijl het doel van een stripshow is om de mannen in het publiek te vermaken. Een stripshow eindigt dan ook vaak naakt, terwijl er bij een burlesque show altijd minimaal een broekje en tepelkwastje aanblijven.

Wat is burlesque
Sally Rand

Leren burlesque dansen 

Wil je zelf burlesque danseres worden? Lees dan mijn blog met tips over hoe je zelf burlesque danseres wordt “Hoe wordt je een burlesque artiest?

Zou je graag een keer een burlesque workshop willen doen? Voor bijvoorbeeld een vrijgezelle feestje of een verjaardag. Neem dan hier een kijkje voor de beste en leukste burlesque workshops van Nederland.

Wil je je nog meer onderdompelen in de wereld van burlesque? Dan zou ik je zeker willen aanraden om lessen te nemen bij de Amsterdam School of Burlesque. Je kan hier zowel terecht als je de ambitie hebt om professioneel op te gaan treden, of als het je gewoon leuk lijkt om af en doe een dansje voor jezelf of je parter te doen.

Ben je al een burlesque artiest maar wil je graag één op één coaching. Neem dan contact op met Fay en informeer naar de mogelijkheden. 

Wat is burlesque?
Josephine Baker, één van de bekendste burlesque danseressen van de 20ste eeuw

Burlesque boeken voor een evenement? 

Burlesque heeft zich van de nachtclubs en theaters ontwikkeld tot ware kunst vorm. En is nu te vinden op de meest uiteenlopende plekken. Zoals op bedrijfsfeesten, verjaardagen, festivals, zakelijke evenementen, beurzen, in restaurant en theater.

Lijkt het je leuk om een burlesque danseres te boeken voor een optreden?

Bekijk hier de verschillende acts van Fay.

Wat is burlesque dansen?
Fay Loren in haar Champagneglas