Blog

Met deze tips wordt je zelf een burlesque artiest

7 april 2020

Hoe wordt je een burlesque artiest? of wil jij zelf burlesque danseres worden? In deze blog zal ik wat vertellen over hoe ik begonnen ben en geef ik tips hoe jij zelf het podium kan betreden als Burlesque artiest!

In 2007 was ik als 16 jarig meisje op één van de eerste burlesque feestje van Amsterdam. Ik wist helemaal niets van burlesque, maar de flyer met een pinup sprak me aan. Zodra ik het feest binnenkwam was ik verkocht! Iedereen zag er prachtig gekleed uit in jaren 50 stijl. Maar natuurlijk was ik het meeste onder de indruk van de performers! Dat waren sterke vrouwen in prachtige kostuums die een act deden en zich daarin uitkleden. Ja, een striptease maar dan vrouwvriendelijk! En dat juist kracht en zelfstandigheid uitstraalden. Toen wist ik het zeker, ik wordt ook burlesque artiest! Ik ging opzoek naar de organisator van het feest Marco (Madame Risquee) en vertelde hem direct dat ik ook burlesque artiest wilde worden. Hij begon te leggen en vertelde mij ik echt nog te jong was, 16 jaar dus, om burlesque artiest te worden. Uiteraard zag ik dat helemaal niet als probleem en bleef volhouden, dus wisselde we email adressen uit zodat we contact zouden kunnen houden.

 

Een paar dagen later ging de huistelefoon in het huis van mijn moeder, waar ik toen woonden. Het was Marco de organisator van het burlesque feest, vreemd want ik kon me niet herinneren dat ik hem mijn huistelefoonnummer had gegeven. Maar toen vertelde hij mij dat een vriend van hem ongeveer 16 jaar gelden een dochter had gekregen en die Fay had genoemd, en ja dat bleek ik te zijn! Dat maakte het allemaal wat makkelijker, ik was dan wel 16 maar mijn ouders vonden het goed als ik rondhing in de burlesque scene. Uiteraard moest ik wel wachter tot mijn 18de om mijn professionele burlesque carrier te beginnen.

Dit is hoe ik mij voorbereiden op mijn professionele burlesque carrière:

Mijn tips om burlesque danseres te worden

Laat ik beginnen met dat burlesque voor iedereen is! Ongeacht je leeftijd, afkomst, huidskleur en gender. Iedereen kan burlesque artiest worden.

  1. Ga een hoop shows bekijken. Niet alleen burlesque shows maar ook theater, spoken word, opera, dansvoorstellingen etc.
  2. Lees over de geschiedenis van burlesque. Leer zoveel mogelijk over burlesque, over de fascinerende geschiedenis en over de verschillende inspirerende performers. Maak aantekeningen over wat jij belangrijk vindt en werk dat uit. Dit helpt je ook bij het ontwikkelen van de eigen burlesque style en personage.
  3. Neem burlesque les. Toen ik begon waren er helaas nog geen burlesque lessen. Maar nu hebben we zelfs een Amsterdam School of Burlesque! Zij bieden hele leuke lessen en workshop aan, en daarnaast is dit een hele goede plek om andere burlesque liefhebbers te ontmoeten.
  4. Ontwikkel je eigen burlesque stijl. Er zijn heel veel verschillende stijlen burlesque, zoals het klassieke burlesque en Neo burlesque. Maar er zijn ook artiesten die zich hebben gespecialiseerd in vuur optredens of Japanse bondage. Wees niet bang om te experimenteren om erachter te komen wat het beste bij jou past.
  5. Gebruik je speciale skill. Kan je al zingen? of misschien tapdansen? of heb je een andere skill? Zet die in bij burlesque! Alles mag. Ook geen probleem als je die niet hebt! Ik had dat niet en ben mijzelf nog steeds nieuwe dingen aan het leren die ik kan toepassen. Zoals zingen en magic.
  6. Begin als Stage Kitten. Een stage kitten is iemand die het podium klaarmaakt voor de volgende performer. In theater word dat ook wel stage manager genoemd, maar stage kitten klink nou eenmaal veel leuker. Als stage kitten leer je super veel, je staat op het podium, kan een beetje wennen aan voor publiek te staan en je kan leren van andere artiesten. Zelf ben ik ook stage kitten geweest van mijn 16de tot ik officieel mocht optreden op mijn 18de.
  7. Investeer in je kostuums. Naar mijn mening zijn burlesque kostuums een van de belangrijkste factoren van een burlesque show. Dit betekent niet dat je er ineens bakken met geld aan uit hoeft te geven. Wist je dat de meeste burlesque artiesten zelf hun kostuums maken? Misschien heb je nog wel een mooi ondergoed setje of een jurk die je kan gebruiken. Deze kan je decoreren met bijvoorbeeld franje en kristallen of glitter.
  8. Have fun!!! Dit is echt het belangrijkste punt van dit hele lijstje. Zorg dat je er plezier in hebt!